Az NTP-KTK-17-B-0038 számú pályázat

NTP-KTK-17-B-0038

„Szárnyaló képzelet”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Tehetség Program nyílt pályázatot hirdetett a hazai kettős vagy többszörös különlegességű tehetségeket segítő tehetséggondozó programok támogatására. A Tehetségeket Segítő Egyesület „Szárnyaló képzelet” című sikeres pályázata keretében 60 órás tanórán kívüli, tehetséggondozó programot valósított meg az Arany János Tagiskolában. 14 jó kézügyességű tanuló vett benne részt az 5. és 6. évfolyamból.

A foglalkozásokat Krajnákné Palaticzky Edit, Dudok Györgyné, Sirkó Attila és Baloghné Ivády Éva vezették.

A foglalkozások egy részén hasznos tárgyakat, lakás díszeket készítettek a tanulók, melynek során sokat fejlődött a kézügyességük és az esztétikai érzékük: edényfogó kesztyűt, virágkitűzőt, harisnyavirágot és kávéfát készítettek. Megtanulták az anyagokat a tulajdonságaiknak megfelelően felhasználni, a környezetüket esztétikusabbá tenni, díszíteni.

A pályaválasztást érdekes foglalkozások segítségével készítettük elő. Önismereti játékokkal, tesztek kitöltésével térképeztük fel a tanulók meglévő képességeit. Hasznos weboldalak megtekintésével megismerkedtek a szakmákhoz szükséges készségekkel.

A rajz foglalkozások jelentős részében különböző technikával ismerkedtek meg a gyerekek. Többféle anyagot és eszközt megismerhettek. Illusztráltak kitalált történeteket, készítettek gipszből, agyagból figurákat, díszeket. Megismerkedtek a retuspisztoly használatával is. Az érdekes feladatok mellett lehetőségük volt a szabadon szárnyaló fantáziájuk termékeit megjeleníteni. Sokat fejlődött a megfigyelőképességük és a kreativitásuk is.

Megtekintették a Roma Alkotóműhelyben Oláh Lajos kiállítását. A képek megnézése után lehetőség volt kötetlen beszélgetésre is.
A rajzolási készségüket fejlesztettük számítógépes grafikával. Használtunk különböző grafikai és képszerkesztő programokat. Lehetőséget kaptak a korszerű technika használatára azok a tanulók is, akik számára otthon ezek az eszközök nem biztosítottak.

A kikapcsolódást, feltöltődést a 3 napos Gyöngyösi tábori program biztosította. Itt állatkert- és múzeumlátogatás, városnézés, kisvasúttal történő mátrafüredi kirándulás színesítették a programot.

A 60 órás foglalkozás és a 3 napos tábor élményeit bemutató szép alkotásokból készült kiállítás az Arany János Tagiskola I. emeletén. Szülők, pedagógusok és diáktársak is megtekinthették, hogy milyen tárgyakat, rajzokat hoztak létre a gyermekek.

A pályázat lehetőséget biztosított a foglalkozásokhoz szükséges anyagok beszerzéséhez, valamint korszerű technikai eszközök vásárlásához, ezzel lehetővé tette a hatékony fejlesztést.

A tanulók és a szülők is nagyon örültek ennek a sokoldalú fejlesztési lehetőségnek, amit a Nemzeti Tehetség Program segítségével tudtunk megvalósítani.