Iskolánk története

cropped-pic.png

Az iskola Salgótarján déli részén, Zagyvapálfalván működik. Zagyvapálfalvát 1961-ben csatolták Salgótarjánhoz, addig önálló község volt. Az első elemi iskola 1873-ban nyitotta meg kapuit a községben, ennek jogutódja a mai intézmény. A környék gazdasági jellegzetességei miatt az 1940-es évek végéig Zagyvapálfalván működött üveggyári és bányai fenntartású elemi iskola is. Ezek államosítása után 1950-ben vonták össze az iskolákat, ekkor épült az úgynevezett „szürke” iskola, amely 58 éven keresztül szolgálta a helyi oktatást. Az 1970-es években két nagy lakótelep épült Pálfalván, új iskolára volt szükség. 1977-ben adták át a 16 tantermes épületet, amelyben ma működik az iskola. 1996-ban intézmény-összevonás során az iskolához csatolták a Gerelyes Endre Művelődési Házat, mely öt alsó tagozatos tanulócsoportnak adott otthont két évtizeden át. 2017 szeptemberétől már csak a központi épületben folyik nevelő-oktató munka.

Az iskola neve 1992-ig gyakran változott, azóta viseli a halhatatlan költő, Arany János nevét. Volt időszak, amikor 1300-nál is több tanuló járt ide, jelenleg 330 diák tanul az iskolában. Az itt folyó munka két alappillére a tehetséggondozás és a hátránykompenzáció, az egyre nehezedő körülmények ellenére. Az évek során kialakultak az iskolai hagyományok. Arany János születésnapján megkoszorúzzuk a költő szobrát iskolánk udvarán, versenyt rendezünk névadónk életének, műveinek ismeretéből. Az iskolába lépő elsősöket és az elballagó nyolcadikosainkat színvonalas, bensőséges műsorral köszöntjük. Az óvodából az iskolába való átmenet megkönnyítése érdekében kéttanítós modellt és a Magyar mozgáskotta módszert alkalmazzunk az első évfolyamon.

145 éves tehát az elemi oktatás Zagyvapálfalván. A XIX. század végétől a XXI. század elejéig sok ezer helyi diáknak volt második otthona az iskola, amely mindig megújulva várja a gyermekeket továbbra is, itt, a város peremén.