A HAT-17-01-2017-00677 számú pályázat

Határtalanul

Erdély kultúrtörténeti és természeti értékeinek nyomában

A Határtalanul Program HAT-17-01-2017-00677 számú pályázatának keretében 35 tanulónk négy pedagógus kíséretében háromnapos erdélyi tanulmányi kirándulások vehetett részt. A programot 1.928.850 forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, azaz tanulónként 55.110 Ft támogatásból tudtuk a programot lebonyolítani. Iskolánk már harmadszor nyerte el a pályázatot.

Május 30-án hajnalban gyülekeztünk az iskolánál, mert a bepakolás után, fél hatkor elindultunk a vállaji határátkelő felé. Már a kirándulás előtt, a felkészítő foglalkozásokon sok dolgot megbeszéltünk, de tanáraink az indulás után még egy-két dologra felhívták a figyelmünket. Délelőtt, Nagykárolyba érve a belvárosi séta során megtekintettük a Károlyi kastélyt, Károli Gáspár szobrával. Érdekes volt az Aranyszarvas fogadóhoz kapcsolódó történet, ahol megemlékeztünk Petőfiről, és elszavaltuk egyik versét is. Utunkon továbbhaladva Érmindszenten Ady szülőházánál beszélgettünk a Nyugatról. Zilahon a Wesselényi kollégium és szobor megtekintése után Kolozsvár felé vettük utunkat. Alig vártuk, hogy az igazságos Mátyás király szülőházát, és szobrát megpillantsuk. Felidéztük történelmi tanulmányainkat, és egy érdekes mondát is meghallgattunk róla. Csodálatos volt a Szent Mihály, majd a Farkas utcai református templom a Sárkányölő Szent György szoborral. Sétáltunk és felderítettük híres erdélyi magyarok sírját a házsongárdi temetőben. Elképedtünk a díszes és hatalmas síremlékeken. Késő este értünk Torockóra, a szálláshelyünkre. A kései vacsora nagyon ízlett mindenkinek, és fáradtan, de izgatottan foglaltuk el hangulatos szobáinkat. Másnap a település nevezetességeit néztük meg, a Néprajzi Múzeumot, a falu néprajzi és építészeti emlékeit. Találkoztunk a Sebes Pál Általános Iskola 7. osztályos tanulóival, és a közös bemutatkozás és beszélgetés után megleptük őket ajándékainkkal. Rövid utazást követően káprázatos, meglepő világ tárult elénk a tordai sóbányában. Mégis, a nap legjobban várt eseménye a Tordai-hasadékban megtett túránk volt. Nagyon izgultunk, hogy nehogy valakit baleset érjen. Késő délután, a Kis Szent Teréz Gyermekotthonban tett látogatásunk után megvacsoráztunk, és egy újabb kihívást szavaztunk meg. Éjszakai túrát szerveztünk a falu fölé magasodó Székelykőre. Kicsit tartottunk attól, hogy medvével találkozunk.

Reggel összepakolva Nagyenyed felé vettük utunkat. Itt sétát tettünk a belvárosban, és megnéztük a Bethlen kollégiumot. Hazafelé Gyulafehérváron a Szent István alapította érseki székesegyház megtekintése után sétálgattunk a városban. Vicces fényképeket készítettünk az utcai szobrokkal. Majd nem sokkal ezután, elámulva fényképeztük a monumentális vajdahunyadi várkastélyt, melyet Mikszáth Kálmán a várak királyának nevezett. Utunk vége felé megálltunk „Magos Déva váránál”, ahová felvonóval jutottunk fel. Csodás látvány tárult elénk a várból. Kíváncsian nézegettük a falakat, ismerve a vár balladáját. Utunk utolsó állomásaként Aradon a vértanúk emlékművénél emlékeztünk meg a szabadságharc hőseiről.

Fáradtan, de sok felejthetetlen élménnyel gazdagodva érkeztünk haza.

KÉPEK